V Evropi potrebujemo pravila za tiskalnike - ne obljube

Vodilni akcijski načrt Evropske komisije za krožno gospodarstvo, sprejet marca 2020, je namenjen obravnavi celotnega življenjskega cikla izdelkov in odpravljanju njihove prezgodnje zastarelosti, zlasti s spodbujanjem pravice do popravila IT izdelkov.

Poleg mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in tabličnih računalnikov je Komisija upravičeno prepoznala tiskalnike kot še posebej potratne izdelke in se zavezala, da se bo z njimi lotila s pomočjo posebnega regulativnega instrumenta, „razen če sektor do septembra 2020 doseže ambiciozen prostovoljni sporazum“.

Skoraj eno leto kasneje razprave o prostovoljnem sporazumu niso dale nobenih oprijemljivih rezultatov.

»Prostovoljni pristopi očitno ne delujejo. Zdaj potrebujemo odločne regulativne ukrepe.« pravi Chloé Mikolajczak, zagovornik kampanje Pravica do popravila.

Tiskalniki so eden najbolj ikoničnih primerov prezgodnjega zastaranja in nekateri najmanj popravljivi izdelki. Po podatkih združenja Open Repair Alliance le 37% tiskalnikov izmed tistih, ki jih prinesejo lastniki na popravilo, popravijo, medtem ko jih 33% ne.

Kartuše so glavni vir nenadzorovanega širjenja elektronskih odpadkov v EU. Zaradi omejene ponovne uporabe in predelave kartuš vsako leto v EU nastane 100.000 ton e-odpadkov, pove analiza podatkov iz poročila Evropske komisije leta 2019. Zato pozivamo Komisijo, naj zavrne prostovoljni sporazum in začne takoj delati na obveznih zahtevah, ki obravnavajo tako trajnost in popravljivost tiskalnikov kot tudi ponovno uporabo kartuš.

Zato so 25. maja 2021 zjutraj pred evropsko komisijo v Bruslju kopičili izrabljene tiskalnike. Akcije #LongLiveThePrinter so se udeležili predstavniki in člani kampanje pa tudi 4 zeleni poslanci, ki želijo ambiciozne ukrepe, s katerimi bodo zagotovili dolgotrajnejše in bolj popravljive tiskalnike!

Vir: Europe, we need rules for printers - not promises - Right to Repair Europe