NAGRADNA IGRA na DRUŽBENIH OMREŽJIH: Izprazni svoj skrivni predal s šaro

Letošnji mednarodni dan e-odpadkov se bo osredotočil na motiviranje ljudi, da iščejo pozabljene e-odpadke, nakopičene v domovih in pisarnah, ter jih spodbudil, da se pridružijo lovu na e-odpadke.

 

Pridružite se lovu na e-odpadke – pridobite, reciklirajte in oživite!

Mednarodni dan e-odpadkov (#ewasteday) je bil ustanovljen za pomoč pri reševanju tega globalnega problema. Poteka vsako leto 14. oktobra. Na pobudo WEEE foruma in njegovih članov želi ta dogodek za ozaveščanje poudariti pomen formalnega in odgovornega ravnanja z e-odpadki. Lani je v pobudi sodelovalo 195 podjetij iz 55 držav z organizacijo dogodkov, zbiranjem e-odpadkov ter kampanjami na družbenih omrežjih in medijih.

Letošnja izdaja poteka pod sloganom »Pridruži se lovu na e-odpadke – pridobi, recikliraj in oživi!« s poudarkom na pozabljeni elektroniki, ki jo imajo ljudje v svojih domovih, a vsebuje dragocene materiale, ki bi lahko dobili novo življenje. E-odpadki vključujejo vse, kar ima vtič, kabel ali baterijo, vendar so najpogosteje nakopičeni majhni predmeti elektronike: stari mobilni telefoni, kabli, ključi USB, čitalniki kartic, igralne konzole in druge naprave, ki se pogosto skrivajo v predalnikih in omarah.

»Namen mednarodnega dneva e-odpadkov leta 2024 je navdihniti ljudi, da svoje domove očistijo neuporabljenih ali pokvarjenih naprav. S tem lahko vsak prispeva k zmanjšanju onesnaževanja, učinkoviti rabi virov ter prihranku energije in CO2. Pravzaprav recikliranje elektronskih predmetov ne oživi le kovin, plastike in drugih materialov, temveč tudi zmanjša potrebo po pridobivanju in predelavi surovin, ki sta energetsko intenzivna in sproščata znatne količine toplogrednih plinov. To pomaga pri blažitvi podnebnih sprememb in na WEEE forumu smo trdno prepričani, da lahko skupna prizadevanja vseh akterjev v sektorju pomembno prispevajo k reševanju vprašanja e-odpadkov,« pravi Pascal Leroy, generalni direktor foruma.

 

Izpraznite svoj skrivni predal s šaro 

Da bi pričel z idejo "lova na e-odpadke", ki je ideja letošnjega mednarodnega dneva e-odpadkov (ki bo potekal 14. oktobra), WEEE forum začenja že tekom poletja tudi tekmovanje v družbenih medijih, da bi pokazal, da odstranjevanje e-odpadkov ni težko, kot se morda zdi. 

Številna gospodinjstva imajo skrivni predal s šaro, kamor po navadi shranijo vse malenkosti in e-pripomočke, s katerimi ne vedo, kaj bi.

Natečaj obsega objavo fotografije sramotnega predala in navedbo, kako bodo ti predmeti pravilno odloženi za recikliranje, ponovno uporabo ali popravilo.

Udeleženci imajo možnost osvojiti vozovnico za vlak za potovanje po Evropi.

 

Kako lahko sodelujete?

Fotografirajte svoj skrivni predal s šaro in jo objavite na svojem družbenem omrežju: Facebook, LinkedIn, X, Instagram ali kateri koli drug. Poskrbite, da je objava javna in jo je mogoče deliti.

Označite objavo z #ewastehunt, #junkdrawer #ewasteday.

Na internetu poiščite najbližjo zbirališče e-odpadkov in vključite te informacije v vaši objavi, da svojim sledilcem pokažete praktične korake, ki jih izvajate, ko ste se znebili svojih e-odpadkov. Lahko tudi pojasnite, zakaj ste to storili.

Elektroniko oddajte na zbirno mesto, ki ste ga izbrali.

Nato pa še najbolj pomembno! Ne pozabite izpolniti spletne prijavnice, saj le tako uradno tudi sodelujete v žrebu za glavno nagrado - vozovnico za vlak za potovanje po Evropi: https://weee-forum.org/contest/

Sodelujete lahko do 14. oktobra 2024.